Ako vybrať ideálny záhradný gril do vášho bývania
Teplá mesiace nás lákajú von, a neexistuje lepší spôsob, ako tráviť čas na slnku, než pozvať rodinu a priateľov a pripraviť si jedlo na záhradnom grile. Záhradný gril je stredobodom každej vonkajšej kuchyne. Z tohto dôvodu by ste mali dbať na to, aby ste si vybrali výrobok, na ktorý sa budete môcť spoľahnúť aj po rokoch.
Spoľahlivý a dobre navrhnutý záhradný gril prinesie teplo kuchyne do vašich vonkajších priestorov a dodá jedlu tú najlepšiu chuť. No pri takej širokej ponuke záhradných grilov na trhu sa môže výber vhodného modelu premeniť na nekonečné hľadanie, ktoré nemusí byť vždy úspešné.
Ak si chcete zaobstarať záhradný gril, ktorý vám bude dokonale vyhovovať, no neviete, kde začať, radi vám pomôžeme. V tomto jednoduchom sprievodcovi vás prevedieme celým procesom výberu praktického a funkčného záhradného grilu.
Z akých typov záhradných grilov si môžete vyberať?
Investícia do správneho záhradného grilu je tým najlepším spôsobom, ako si spríjemniť vonkajšie stolovanie. Žiadny typ nie je lepší než iný, pretože všetky majú svoje výhody a nevýhody v závislosti na tom, ako ich chcete používať. Väčšina záhradných grilov je prenosná, takže ich môžete jednoducho prenášať po záhrade alebo si ich brať so sebou na rôzne akcie. Tu sú hlavné druhy záhradných grilov podľa typu paliva.
Gril na drevené uhlie
Gril na drevené uhlie je najlepšou voľbou, ak chcete, aby mäso získalo prirodzenú dymovú chuť. Tieto záhradné grily sa síce zahrievajú pomalšie než plynové modely, no dosahujú vyššie teploty, čo je pri grilovaní výhodou. Gril na drevené uhlie je vďaka vyššej teplote a dymu vhodný na prípravu bravčového, hovädzieho a kuracieho mäsa. Môžete ho však používať aj na prípravu iných pochúťok, ako je zelenina, klobásy alebo ryby.
Keďže grily na drevené uhlie nie sú vybavené ovládacími tlačidlami, teplotu nemôžete presnejšie regulovať. Čistenie grilov na drevené uhlie je navyše zdĺhavejšie, no veľa ľudí si myslí, že získaná chuť to vynahradí.
Plynový gril
Tieto záhradné grily fungujú na zemný plyn alebo propán. Propánové grily sú obľúbenejšie než plynové, pretože sú prenosnejšie, lacnejšie a rýchlejšie sa zohrejú. Ak však máte prípojku zemného plynu, je lepšie ju používať, pretože vám pomôže znížiť celkové náklady na energiu. Najväčšou výhodou plynového grilu je, že sa ľahšie používa, čistí a rýchlejšie zahrieva než grily na drevené uhlie. Plynové grily okrem toho nevypúšťajú veľké množstvo dymu, a tak sú vhodné na prípravu údenín, ovocia, zeleniny a hydiny.
Elektrický gril
Elektrické grily nepoužívajú palivo, ale majú kábel, pomocou ktorého sa zapájajú do elektrickej siete. Tieto grily sú skvelou voľbou do oblastí, kde nie je povolené používať drevené uhlie alebo plyn. To však znamená, že vaše jedlo nebude mať lahodnú dymovú chuť. Elektrický gril dlho nemal dobrú povesť, no to sa v poslednej dobe zmenilo. Tieto kompaktné variče sú ideálnym pomocníkom na príležitostné grilovanie. Okrem toho umožňujú varenie pri vysokých teplotách.
Gril Kamado
Grily Kamado, ktoré sa vyznačujú dizajnom v tvare vajca, sú univerzálnejšie než grily na drevené uhlie a sú vhodné na údenie, pečenie a grilovanie. Väčšinou sú vyrobené z keramiky, ktorá zadržiava teplo a jedlo uvarí rovnomernejšie. Grily Kamado fungujú na drevené uhlie a majú ventiláciu, prostredníctvom ktorej sa dá regulovať teplota, čo umožňuje rovnomerné a stále varenie. Väčšina zariadení je vybavená dvojúrovňovými grilovacími mriežkami, ktoré umožňujú pripravovať viac pokrmov naraz.
Udiarne
Aj keď gril na drevené uhlie môže poslúžiť aj ako udiareň, špeciálna udiareň vás ohúri chutnými rebierkami, bravčovým mäsom, lososom alebo slaninou. Milovníci grilovania, ktorí chcú steakom dodať dymovú chuť, vedia, že najlepším spôsobom, ako to dosiahnuť, je v udiarni. V grilovacej udiarni môžete údiť aj prílohy, zeleninu a syry. Niektoré udiarne majú programovateľné ovládanie na presné varenie, zatiaľ čo u iných musíte proces varenia sledovať. Práve tie však prinášajú najautentickejší spôsob prípravy údených jedál.
Z akého materiálu by mal byť vyrobený záhradný gril?
Väčšina záhradných grilov, či už ide o grily elektrické, plynové, na drevené uhlie alebo udiarne, je vyrobených z kovu. Je to preto, že kov znesie vysoké teploty a náročné podmienky, ktoré vznikajú pri varení. Bežné modely sú často upravené práškovou povrchovou úpravou alebo nalakované čiernou farbou, ktorá chráni pred zhrdzavením, kým moderné grily sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele. Špičkové záhradné grily sú vyrobené z vysokokvalitnej nehrdzavejúcej ocele, ktorá sa veľmi ľahko čistí.
Jedným z najdôležitejších faktorov, na ktoré treba pri výbere myslieť, je konštrukcia tela grilu. Venujte pozornosť tomu, ako je vyrobený kryt grilu. Mal by byť vyhotovený z ocele a utesnený kvalitným zváraním. Nižšie si povieme niečo viac o rôznych materiáloch, z ktorých sa záhradné grily vyrábajú.
Liatina
Liatina je najobľúbenejším materiálom na výrobu grilov. Dobre vedie teplo a udržuje teplotu po dlhšiu dobu, takže nemusíte teplo dodávať neustále. Okrem toho je tento materiál veľmi pevný a má dlhšiu životnosť. A vaše jedlo navyše získa tie typické stopy po grilovaní.
Nehrdzavejúca oceľ
Najväčšou výhodou grilov z nehrdzavejúcej ocele je, že nehrdzavejú. To znamená, že sa nemusíte obávať, keď sa záhradný gril dostane do kontaktu s vodou, keď ho omylom zabudnete vonku alebo keď ho chcete očistiť. Nehrdzavejúca oceľ je navyše odolnejšia než väčšina iných materiálov, takže je aj trvácnejšia. Záhradné grily z nehrdzavejúcej ocele sa ľahko čistia aj udržiavajú.
Smalt
Na smaltovanom oceľovom rošte môžete pripraviť čokoľvek. Smalt je zvyčajne ochranná vrstva modelového skla, ktorá chráni kov pred hrdzou. Smalt tak poskytuje ďalšiu ochrannú vrstvu proti poškodeniu a zafarbeniu pod vplyvom vysokých teplôt. Smalt sa navyše lepšie čistí. Dávajte však pozor na to, aby ste na tomto materiáli nepoužívali ostré predmety.
Chróm
Ďalšou skvelou možnosťou je pochrómovaná oceľová mriežka. Tento materiál je relatívne lacnejší než ostatné. Vrstva chrómu chráni kov pred koróziou. Gril tak môžete čistiť bez obáv z korózie.
Výber správnej veľkosti grilu a grilovacej plochy
Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba brať do úvahy, je veľkosť záhradného grilu. Váš gril by mal mať dostatočnú grilovaciu plochu na prípravu jedál. Tiež by mal byť všestranný, aby ste mohli pripravovať viac pokrmov. Pouvažujte nad tým, koľko horákov budete potrebovať. Kúpte si gril, ktorý má aspoň o jeden horák viac, než potrebujete. Tu je niekoľko rád, ako si vybrať správnu veľkosť záhradného grilu.
Rozmery horáka
Prvým krokom je overiť si rozmery horákov. To vám pomôže určiť, či sú dostatočne veľké, aby pokryli varnú plochu. Do úvahy by ste mali vziať aj počet horákov.
Skontrolujte maximálnu celkovú teplotu
Najlepší záhradný gril by mal mať maximálnu celkovú teplotu aspoň 316 stupňov Celzia.
Hľadajte modely s extra bočnými horákmi
Tieto modely sú určené pre tých, ktorí chcú pripravovať viac pokrmov naraz. S týmto záhradným grilom si môžete prispôsobiť svoju varnú plochu.
Venujte pozornosť tomu, ako sú mriežky vyrobené
Oceľové grilovacie mriežky sú robustné a odolné proti odštiepeniu a pokriveniu. Smaltované oceľové mriežky sú ešte lepšie, pretože využívajú silu smaltu na ochranu materiálu a umožňujú jednoduché čistenie. Liatinové mriežky sú zo všetkých najlepšie, rovnomerne sa zahrievajú a ľahko na nich pripravíte výborné jedlá.
Tipy na starostlivosť o záhradný gril
Ak si kupujete svoj prvý záhradný gril, možno vás predstava jeho čistenia trochu desí. Dobrou správou je, že čistenie grilu si nevyžaduje priveľké úsilie. Nech už si vyberiete akýkoľvek gril, budete ho musieť po každom použití očistiť a aspoň raz ročne ho vyčistiť poriadne. Tu je zopár tipov, ako udržiavať gril v najlepšom stave.
-
Vyčistite mriežky
Mriežky sú v kontakte s vaším jedlom vždy, keď používate gril. Nezabudnite ich pravidelne čistiť, aby ste zabránili usadzovaniu baktérií, mastnoty a nečistôt na grilovacích roštoch. Na čistenie mriežok používajte oceľovú kefu na grily. Ak je to možné, vyberte grilovacie mriežky a vydrhnite ich zospodu.
-
Vyčistite chrániče horákov
Ako už názov napovedá, chrániče horákov chránia horák pred nečistotami a mastnotou. A preto sa rýchlo zašpinia. Znečistený chránič však môže brániť správnej funkcii horákov a prenášať baktérie na potraviny. Ochranný kryt horáku najlepšie vyčistíte tak, že ho vyberiete z grilu a vyčistíte vo vedre s mydlovou vodou.
-
Zbavte sa nečistôt a zbytkov na dne nádoby
Musíte vyčistiť aj dno, kde sa zhromažďujú všetky nečistoty a mastnota. To síce nemá vplyv na vaše jedlo, no priveľa nečistôt môže gril ľahko upchať. Preto je potrebné čistiť nádobu na popol niekoľkokrát za sezónu.
-
Vyčistite vonkajší povrch grilu
Ak chcete zapôsobiť na svojich hostí bezchybným grilom, musíte ho vyčistiť aj zvonku. Dobrou správou je, že nemusíte používať žiadne náročné technické metódy čistenia. Budete potrebovať len handru, mydlo a vodu. Nakoniec prejdite gril mokrou handrou, aby ste odstránili zvyšky mydla, ktoré by mohli vytvoriť škvrny alebo hrdzu.
Nakupujte záhradné grily na vidaXL
Hľadáte ideálny záhradný gril? Na vidaXL máme širokú ponuku záhradných grilov prvotriednej kvality, ktoré sú navrhnuté tak, aby dokonale vyhovovali vašim potrebám. Sú dostupné v rôznych materiáloch, veľkostiach a typoch paliva, aby si každý našiel presne taký model, aký hľadá. Z našej ponuky si zaručene niečo vyberú aj tí najvyberavejší zákazníci.